Olifantje geboren in Diergaarde Blijdorp; 4 generaties in de dierentuin

Gepubliceerd op 10 oktober 2022 om 19:20

In Diergaarde Blijdorp is zondagnacht (9 oktober) om 4:08 uur een Aziatische olifant geboren, een mannetje. Voor moeder Faya is dit haar eerste jong. Moeder en jong maken het goed. 

Het is de zestiende gezonde olifant die in Rotterdam is geboren. De bevalling verliep gelukkig voorspoedig. Een olifantenbaby weegt bij de geboorte gemiddeld zo’n 80 kilo. De dracht duurt bij een olifant zo’n 22 tot 24 maanden. Al met al heeft het dus wel even geduurd…

 

Sociale structuur
Het jong is binnen, in de groep geboren, overeenkomstig de natuurlijke situatie. Faya wordt goed gesteund door haar moeder Bangka, die nu voor het eerst grootmoeder is geworden. De Blijdorp-familie heeft een hechte sociale structuur. In Blijdorp zijn nu zeven olifanten: de Irma-familielijn met Irma, Faya en Bangka, de kleine Radjik en de nieuwste aanwinst. Er zijn in Blijdorp vier generaties vertegenwoordigd en dat is wereldwijd een vrij unieke situatie. Los van de familie zijn er nog twee olifantenvrouwtjes: Trong Nhi en Nhi Linh. Een bul (mannetjesolifant) bemoeit zich niet met de opvoeding en leeft zowel in dierentuinen als in de natuur gescheiden van de familie. Alleen in de paartijd zoekt hij de vrouwtjes op. Vader Fahim kwam speciaal voor de dekking naar Rotterdam maar is inmiddels naar Kopenhagen verhuisd.

Jonge aanwas is belangrijk voor het internationale Populatiemanagement programma dat al sinds 1991 door Diergaarde Blijdorp wordt gecoördineerd èn voor het behoud van de vruchtbaarheid van de volwassen vrouwtjes. Als een olifantenvrouwtje te laat of geen jongen krijgt, kan zij haar vruchtbaarheid verliezen. Maar ook voor de rangorde in een sociale groep zijn verschillende generaties van belang. Jonge vrouwtjes leren van een ervaren moeder hoe ze zelf later hun jongen kunnen grootbrengen.

 

Bedreiging
De Aziatische olifant is in 85% van zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied verdwenen. Op dit moment wordt het aantal wilde Aziatische olifanten tussen de 50 en 30 duizend geschat. Dat lijkt misschien nog een aardig aantal, maar de wilde populaties zijn erg versnipperd. De grootste wilde populatie bestaat maar uit 8000 dieren en leeft in India.

 

Grootschalig DNA-onderzoek
Onderzoekers van Wageningen University en Research en Diergaarde Blijdorp werken samen in een grootschalig onderzoek naar de genetische gezondheid van Aziatische olifanten. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft hiervoor een beurs toegekend: een unieke samenwerking. Voor dit onderzoek leveren verschillende Europese dierentuinen, waaronder Blijdorp, bloedmonsters van olifanten aan. Voor genetische data van wilde populaties wordt samengewerkt met het NCBS onderzoeksinstituut in India. Zo draagt Blijdorp bij aan het voortbestaan van deze iconische bedreigde diersoort en aan het behoud van biodiversiteit.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.