Olifantenpuber Sunay op reis

Gepubliceerd op 2 september 2020 om 23:34

Woensdag 2 september verhuist de jonge olifantenbul Sunay van Diergaarde Blijdorp naar Zoo Refuge La Tanière in Frankrijk.

Dit jaar is deze dierentuin gestart met de opvang van olifantenbullen in groepsverband als onderdeel van het Europese fokprogramma, dat door Blijdorp wordt gecoördineerd. Dankzij een grote donatie heeft Zoo Refuge een gloednieuw en modern olifantenverblijf kunnen bouwen. Voor Sunay breekt een mooie nieuwe fase aan waarin hij andere jonge bullen kan ontmoeten.


In Frankrijk krijgt hij gezelschap van Rajendra (2011) uit Keulen, die ongeveer gelijktijdig arriveert. Zo kunnen ze vanaf het begin samen wennen aan hun nieuwe onderkomen. In een later stadium wordt er nog een olifantenman aan het duo toegevoegd. De verzorgers zijn blij met deze mooie kans. Verzorger Kaspar Willebrandts: “Onze Sunay kan zijn energie goed kwijt bij deze andere bullen. Ze kunnen elkaar veel leren en uitgroeien tot evenwichtige mannetjes.”

Verzorgers reizen mee
De olifantenverzorgers uit Frankrijk hebben drie dagen in Blijdorp meegelopen met de verzorging en training en om alvast vertrouwd te raken met Sunay. Twee verzorgers uit Blijdorp begeleiden hem naar Frankrijk om het gewenningsproces makkelijker te laten verlopen.

Sunay ‘vliegt uit’
Sunay is op 20 augustus 2015 in Blijdorp geboren. Zijn moeder is Bangka en zijn vader Timber. Irma, de oudste olifant in de Diergaarde (in september wordt zij 50!) is zijn grootmoeder. Sunay is uitgegroeid tot een ondernemende puber die graag de uitdaging opzoekt. In een groep met allemaal vrouwen is dat soms wel eens lastig. Zijn zusje Faya en oma Irma kunnen veel van hem hebben, maar zijn niet altijd gediend van zijn puberale uitspattingen. Het werd tijd om ‘uit te vliegen’ en zijn krachten te meten met andere opgroeiende bullen.

Bullengroepjes in de natuur
In de natuur verlaten mannetjesolifanten de groep ook tijdens de puberteit. Ze gaan dan alleen verder of sluiten zich aan bij een groep andere bullen. In de paartijd zoeken ze de vrouwen weer op om er mee te paren. Olifantengroepen zijn matriarchaal, wat betekent dat de vrouwtjes met hun jongen in familieverband leven. Zo’n matriarchale groep wordt meestal geleid door de oudste koe in de groep.

In Blijdorp
In Blijdorp leven nu vijf vrouwtjes: Irma, Bangka, Faya, Trong Nhi en Nhi Linh. Onlangs arriveerde een nieuwe volwassen bul, Fahim, uit Bellewaerde. Die heeft een eigen verblijf tot zijn beschikking en krijgt regelmatig vrouwelijk gezelschap. Er zijn in de loop der jaren al zestien olifanten in Rotterdam geboren. Als stamboekhouder van het EEP (European Endangered species Program) voor de Aziatische olifant probeert Blijdorp in heel Europa een goede match te regelen tussen Aziatische olifanten om een genetisch gezonde populatie te behouden en inteelt te voorkomen. Alle bij de EAZA (Europese dierentuin organisatie) aangesloten dierentuinen werken via het EEP samen.

Natuurbehoud
Blijdorp steunt al jarenlang de Asian Nature Conservation Foundation. Dit fonds onderzoekt hoe conflicten tussen olifanten en mensen zijn op te lossen en te voorkomen. Met steun van Diergaarde Blijdorp zijn in het verleden bijvoorbeeld corridors aangelegd; verbindingen tussen leefgebieden van de olifanten, waardoor de dieren niet meer over de akkers van de boeren lopen, maar deze veilige ‘wandelpaden’ gebruiken. Het aantal Aziatische olifanten is de laatste drie generaties met 50% afgenomen. Steun voor wilde olifanten is harder nodig dan ooit tevoren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.